MOSAICS MARTÍ – ESCOLA D’ARQUITECTURA LA SALLE

Una aposta per la pervivència del mosaic hidràulic

La fabricació de paviments hidràulics va viure el seu moment d’esplendor a Catalunya durant el Modernisme a principis del segle vint i es va continuar produint fins als anys cinquanta quan va ser progressivament substituïda per productes industrials. Als anys vuitanta, els nets de Bernat Martí van recuperar la producció tradicional de mosaics hidràulics sota el nom de Mosaics Martí. Des de llavors l’empresa ha creat un catàleg innovador amb dissenys d’arquitectes de renom com Lluís Clotet, Elías Torres, Rafael Moneo, David Kohn, Philippe Starck i Rem Koolhaas, qui va dissenyar un mosaic per a la Casa da Música a Porto.

La-salle-arquitectura

Des de fa cinc anys, Mosaics Martí, empresa amb seu a Manresa dedicada a la fabricació de paviments hidràulics, juntament amb l’assignatura de Sistemes de Representació de l’Escola d’Arquitectura La Salle, organitzen un concurs anual per a dissenyar i fabricar un paviment amb les tècniques artesanals que l’empresa continua emprant des que va ser fundada per Bernat Martí Arlandís el 1913.

Des del curs 1999/2000 l’assignatura Sistemes de Representació (SDR) que s’imparteix en el segon any del programa d’arquitectura dedica part del seu programa a l’estudi de la composició en l’art i l’arquitectura. Els estudiants analitzen composicions artístiques basades en l’art concret -pintura i música- i apliquen els seus principis a la creació de noves composicions de colors i formes, utilitzant tècniques manuals i digitals. El treball final consisteix a crear el disseny d’un mosaic.

Com a preparació pel concurs, els estudiants visiten el taller de l’empresa a Manresa per a conèixer de primera mà la tècnica de fabricació, produint ells mateixos una peça. La visita es complementa amb una classe impartida per Gal Hart, arquitecte que fabrica els seus propis dissenys a l’empresa.

Visita dels estudiants i professors d’Arquitectura La Salle al taller de Mosaics Martí a Manresa

L’objectiu del concurs és proposar una línia de productes, creats a partir d’un únic motlle (la “trepa”), que passarà a formar part del catàleg de l’empresa. La proposta – presentada en dos panells A3– inclou el disseny del motlle i exemples de les variacions que es poden generar a partir d’ell, combinant colors i formes. Els dissenys s’exposen a l’escola. En una primera fase, el jurat compost per Albert Martí, director de l’empresa, Gal Hart i els professors de l’assignatura, Leandro Madrazo, Mario Hernández i Adrià Sánchez Llorens, trien les propostes que passaran a la següent fase. El vot dels alumnes també es té en compte en la selecció. Els seleccionats en aquesta fase inicial presenten la seva proposta al jurat i al conjunt de la classe. A partir d’aquesta exposició, el jurat passa a deliberar i seleccionar el disseny premiat. El premi consisteix en la fabricació del motlle metàl·lic i la producció de peces de mostra en el taller.

COL·LABORACIÓ

La col·laboració entre l’escola i l’empresa ha estat beneficiosa per ambdues parts. Els alumnes s’adonen de la importància de conèixer els processos i tècniques que utilitzaran per a fabricar els seus dissenys i de la necessitat de tenir-los en compte en el procés de creació.

També desenvolupen habilitats de comunicació visual i oral en un context – el concurs amb exposició pública – que trobaran en la seva pràctica professional. Per a l’empresa, la col·laboració representa una oportunitat per atreure l’interès de joves creadors perquè continuïn descobrint noves possibilitats d’aplicació d’aquestes tècniques tradicionals.

FORMULARI

Contacta’ns ara!